info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Trudnoća Ultrazvuk u trudnoćiUltrazvuk u trudnoći

4D/3D ultrazvučni pregled u trudnoći do 10 n.g.

Ovim pregledom se utvrđuje trudnoća, konstatuje se da li je trudnoća u materici i određuje se stvarna starost trudnoće kao i ultrazvucni termin porođaja. Jako je bitno odrediti ultrazvucni termin porodjaja koji odredjuje stvarnu starost trudnoce i moze odstupati od termina porodjaja procenjenog u odnosu na poslednju menstruaciju. Pri prvom susretu se uz ultrazvucni pregled obavlja detaljni razgovor sa pacijentkinjom i procenjuju eventualni faktori rizika za trudnocu. Kontrole trudnoce su cesce ukoliko postoje faktori rizika.
 

Ekspertski 4D ultrazvučni pregled u 11.0 do 13.6 nedelja trudnoće

Kompleksan pregled u kome se sagledavaju markeri za promenu naslednog materijala /hromozomopatije (vratna brazda, nosna kost, protok kroz odredjene krvne sudove) kao i detaljan pregled anatomije ploda. Pregled omogućava rano otkrivanje većih anomalija ploda. Rizik za promene na odredjenim hromozomima se procenjuje na osnovu ultrazvucnog pregleda i analize vrednosti dva hormona (beta HCG i PAPP-A).
     

Ekspertski 4D ultrazvuk u 20. do 24. nedelje trudnoće

Nakon pregleda u periodu izmedju 11-14 nedelje trudnoce, ovo je sledeći najznačajniji pregled kada je anatomija ploda dovoljno razvijena da omogućava sagledavanje organskih sistema (pregled moždanih struktura, lica, srca, trbušnih organa, ekstremiteta, kičmenog stuba).
 

Ultrazvučni pregled od 25. do 28. nedelje trudnoće

Ovaj pregled omogućava praćenje rasta i razvoja ploda i otkrivanje potencijanih razvojnih anomalija koje se ispoljavaju u kasnijem stadijumu trudnoće, pregled posteljice i merenje protoka kroz arterije posteljice (Doppler).

 

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top