info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Sterilitet Tretmani infertilitetaTretmani infertiliteta

Stimulacija ovulacije
stimulacija ovulacije se najcesce radi kod pacijenata sa policisticnim jajnicima (PCOS) i neurednim menstruacijama, pod uslovom da je normalan spermogram. Cilj stimulacije da se dobije jedna zrela jajna celija i da par pokusa da ostvari trudnocu prirodnim putem. Jajnici se stimulisu tabletama ili injekcijama sa niskom dozom hormona.


Inseminacija
inseminacija se radi kod parova sa neobjasnjivim infertilitetom, eventualnih promena na grlicu materice i blago odstupajuceg spermograma. Moze se raditi u potpuno prirodnom ciklusu, to jest bez stimulacije jajnika, ili sa stimulacijom jajnika, sto povecava rizik za blizanacku trudnocu.


In vitro fertilizacija (IVF)
IVF (vestacka oplodnja ili medicinski potpomognuta oplodnja) je metoda stara 40 godina koja za rezultat ima preko 5 milona rodjene dece u svetu. Metoda se sastoji u stimulaciji jajnika koja ima za cilj dobijanje veceg broja jajnih celija, koje se ”punktiraju” iz jajnika pod kontrolom ultrazvuka i zatim oplode u laboratoriji spermatozoidima partnera ili donora. Oplodjena jajna celija se razvija u embrion koji se vrati u matericu. Embrioni koji su dobrog kvaliteta se zamrznu i mogu se kasnije vratiti u matericu u potpuno prirodnom ciklusu ili uz pomoc lekova koji pripremaju sluzokozu materice za trudnocu.


Hirusko lecenje
Pojedini uzroci infertiliteta se mogu leciti hiruskim putem, kao na primer miomi, endometrioza, priraslice u materici i odredjene urodjene anomalije materice. Vecina operacija se izvodi laparoskopski (ubacivanjem kamere i instrumenata kroz male rezove na stomaku) i histeroskopski (ubacivanjem kamere i instrumenata kroz grlic materice). Veliki miomi se operisu kroz otvoreni rez na prednjem trbusnom zidu.


Karcinom i fertilitet
Lecenje citostaticima i zracenjem je faktor rizika i za zenski i za muski infertilitet. Pre pocetka terapije je potrebno izvrsiti procenu koji citostatici i koja doza zracenja moze dovesti do trajnog ostecenja jajnika i testisa i predloziti mere za zastitu fertiliteta kao sto su zamrzavanje spermatozoida, zamrzavanje embriona, jajnih celija i tkiva jajnika.


Transplantacija materice
Zene koje su rodjene bez materice ili su je operativno odstranile mogu ostvariti materinstvo transplantacijom materice tako sto ce se organ donora-davaoca presaditi zeni koja nema matericu. Pre transplantacije je neophodno uraditi IVF i zamrznuti embrione. Embrion se vraca u matericu 6-12 meseci posle transplantacije. Metoda se jos uvek smatra eksperimentalnom. Do sada je rodjeno 13 dece u svetu, od toga 8 u Svedskoj i jedno dete posle transplantacije materice uradjene u Srbiji.


Aktivacija jajnika
3% zena izgubi funkciju jajnika pre 40 godine, to jest udje u prevremenu menopauzu sto je verovatno posledica genetskih promena. Jedan deo zena izgubi funkciju jajnika usled lecenja citostaticima i zracenjem. Obzirom da te zene najverovatnije imaju odredjeni broj jajnih celija, koje ne mogu da se aktiviraju i razvijaju, razvijena je metoda gde se jedan jajnik operativno odstrani, zatim aktivira u laboratoriji i jedan deo vrati (transplantira) u trbusnu duplju, na mesto gde se i nalazi jajnik. Posle intervencije se kontrolise funkcija jajnika i radi IVF. Ostatak jajnika se zamrzne za eventualnu sledecu transplantaciju. Operacija se izvodi laparoskopski kao dnevna hirurgija ili sa jednim nocenjem u bolnici. Metoda je izmedju ostalog razvijena na univerzitetima u Geteborgu i Stokholmu. Do sada je rodjeno desetak dece u svetu, od toga jedno u Zagrebu. Metoda se smatra eksperimentalnom.

 

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top