info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Trudnoća Ponavljani spontani pobačajiPonavljani spontani pobačaji

Pod habituelnim pobacajem (ponovljeni spontani pobacaj) se podrazumeva 3 ili vise uzastopna spontana pobacaja sa istim partnerom, pre 20. nedelje trudnoce.

Uzrok moze biti genetski (poremecaj naslednog materijala kod jednog od roditelja), anatomski (anomalije materice, miom, polip), imunoloski (antifosfolidni sindrom) i hormonski (poremecaj rada stitne zlezde). Velike studije su pokazale da infekcija i odredjeni poremecaji koagulacije krvi (trombofilije) nisu faktori rizika za habitalne pobacaje. Dijagnoza se postavlja laboratorijskim i genetskim analizama, ultrazvucnim pregledom (3D), magnetnom rezonancom i histeroskopijom (ubacivanjem kamere u matericnu duplju). Ukoliko se identifikuje uzrok, leci se lekovima i operativno (histeroskopskom operacijom). U velikom broju slucajeva se ne otkrije uzrok.

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top