info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Sterilitet Ispitivanje infertilitetaIspitivanje infertiliteta

Ispitivanje infertiliteta pocinje zajednickom posetom muskarca i zene ginekologu.

Posle detaljnog razgovora radi se ginekoloski pregled i vaginalni ultrazvuk, koji moze biti dopunjen trodimenzionalnim (3D) ultrazvucnim pregledom. Rezerva (kapacitet jajnika) se procenjuje ultrazvucnim pregledom i analizom antimilerovog hormona (AMH) iz krvi. Takodje se radi analiza hormona stitne zlezde i test na hlamidiju (eventualno gonokog ako postoji klinicka sumnja). Prohodnost jajovoda se ispituje 3D vaginalnim ultrazvukom tako sto se ubrizga kontrast u matericu i prati kretanje kontrasta kroz matericu i jajovode. U slucaju sumnje na neprohodnost jajovoda ili promene u matericnoj duplji moze se uraditi laparoskopija ili histeroskopija.

Kod muskarca se prvo analizira spermogram. Kada postoje odstupajuce vrednosti, radi se androloski pregled, hormonske i eventualno genetska analiza.

U slucaju da se planira IVF rade se analize na hepatitis B i C, HIV i sifilis kod oba partnera.

 

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top