info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Trudnoća Intervencije u trudnoćiIntervencije u trudnoći

Prenatalna dijagnostika se vrši:
-    Ukoliko prenatalni neinvazivni testovi ukažu na povećan rizik od hromozomopatija, tj promena naslednog materijala;
-    Kod trudnica starijih od 35 godina;
-    Ukoliko je u prethodnoj trudnoći rođeno dete sa naslednim oboljenjem;
-    Kada u porodici ima naslednih oboljenja ili su roditelji nosioci genetskih oboljenja.

 

Biopsija posteljice/horionskih čupica (CVS)

Biopsija horionskih čupica je invazivna prenatalna dijagnostička metoda kojom se vrši ispitivanje hromozomskih abnormalnosti ili samo utvrđivanje pola ploda. Intervencija je rana dijagnostička metoda izvodi se u prva tri meseca trudnoce, između 10. i 13. nedelje sa pozdanošću od 99%. Rizik od spontanog pobačaja je oko 1%.  Rezultati se dobijaju do 48 sati.

 

Amniocenteza

Amniocenteza (uzimanje uzorka plodove vode) je najcesca dijagnostička metoda kojom se vrši provera naslednog materijala (hromozoma) ploda.  Intervencija se izvodi pod kontrolom ultrazvuka izmedju16. i 20. nedelje trudnoće. Jednim ubodom igle preko trbušnog zida uzima se uzorak plodove vode koji se šalje na analizu. Citogenetskom analizom se dobija potpuni kariotip ploda i utvrđuju se eventualne promene hromozoma. Rezultat se dobija u roku od 10-12 dana. Rizik od intervencije u smislu pobačaja iznosi do 1 % , a neuspeh metode je manji od 1% (ukoliko u plodovoj vodi nema dovoljno ćelija za analizu).

 

Kordocenteza

Kordocenteza (uzimanje uzorka krvi iz pupcane vrpce) je invazna dijagostička metoda kojom se jednim ubodom igle kroz trbusni zid uzima uzorak krvi iz pupcanika. Intervencija se radi nakon 22. nedelje trudnoće, a rezultat citogenetskog ispitivanja se dobija nakon 3-4 dana. Rizik od gubitka trudnoće je 1,1%.

 

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top