info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Sterilitet Infertilitet (sterilitet)Infertilitet (sterilitet)

Infertilitet se u savremenoj literaturi koristi umesto reci sterilitet. Sterilitet se tumaci kao potpuna nemogucnost zaceca i trudnoce, dok se pod infertilitetom smatra smanjena sansa za trudnocu koja se moze povecati odredjenim medicinskim postupcima. Infertilitet se definise kao izostanak trudnoce posle godinu dana aktivnog pokusaja, tj seksualnih odnosa bez upotrebe kontraceptivnih metoda.
 

Kontakt sa lekarom se savetuje i pre navrsenih godinu dana aktivnog pokusaja kod parova kod kojih postoji neki faktor rizika (neuredne menstruacije, zene starije od 35 godina, operacije na jajnicima, zracenje ili lecenje citostaticima).  Verovatnoca da ce jedan par ostvariti trudnocu je 20 % po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85 % parova ostvari zeljenu trudnocu u roku od godinu dana, a da preostalih 15 % ima potrebu za odgovarajucim medicinskim tretmanom. Infertilitet moze biti primarni i sekundarni. Primarni infertilitet je kada zena nikada nije bila trudna uprkos pokusaju od godinu dana. Pod sekundarnim infertilitetom se podrazumeva izostanak trudnoce posle godinu dana aktivnog pokusaja kod zena koje su ranije bile u drugom stanju.
 

Uzroci infertiliteta

Sama oplodnja je dosta kompleksan proces i jos uvek nije potpuno objasnjen. Moze se grubo reci da je u oko 30 % slucajeva uzrok neplodnosti zenski, u 30 % muski faktor, u 30 % uzrok je kod oba partnera i kod 10 % parova se ne moze naci uzrok (neobjasnjivi infertilitet).

 

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top