info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Sterilitet Infertilitet kod ženaInfertilitet kod žena

Starost zene je vazan prognosticki faktor za nastanak trudnoce. Devojka u pubertetu ima na oba jajnika oko 400 000 jajnih celija koje se nalaze u takozvanim ”primordijalnim folikulima”.

U svakom ciklusu se razvija oko 1000 jajnih celija da bi samo jedna sazrela i ovulirala, tako da zena u svom zivotu ima oko 350-400 ovulacija. Sa godinama pada i kvalitet jajnih celija, sto je narocito izrazeno posle 35 godine.


Poremecaji ovulacije

Pod ovulacijom se podrazumeva oslobadjanje zrele jajne celije iz folikula jajnika, koja zatim biva ”uhvacena” od jajovoda gde biva oplodjena spermatozoidom. Ovulacija je rezultat koordinisane funkcije hormona centralnog nervnog sistema i jajnika. Pri poremecaju tog balansa hormona, izostaje ovulacija. Uzroci mogu biti:
-gubitak telesne tezine i poremecaji ishrane;
-tezak fizicki trening;
-prekomerna telesna tezina;
-izrazni psihicki stres;
-sindrom policisticnih jajnika (PCOS).

 

PCOS

PCOS je najcesci hormonalni poremecaj kod zena koji pogadja 10 % zenske populacije. Kod pacijenata sa PCOS, jajnici prizvode visak muskih hormona sto sprecava ovulaciju i dovodi do neurednih menstruacija. Akne i pojacana kosmatost se takodje javljaju kod ove grupe pacijenata. Infertilitet je posledica izostanka ovulacije l leci se stimulacijom ovulacije i IVF-om.
 

Neprohodni jajovodi

Funkcija jajovoda je da transportuje ovuliranu jajnu celiju ka materici kao i spermatozoide iz pravca materice. Oplodnja se desava u jajovodu odakle oplodjena jajna celija putuje u matericnu duplju uz pomoc finog transportnog mehanizma koji se nalazi u jajovodu. Ostecenje sluzokoze jajovoda i zapusenje jajovoda koje najcesce nastaje posle infekcije hlamidijom i gonokokom dovodi do infertiliteta. Priraslice i oziljno tkivo u stomaku posle infekcije ili endometrioze takodje mogu da dovedu do poremecene funkcije jajovoda. IVF se danas koristi kao metoda izbora u lecenju infertiliteta, mada u pojedinim selektiranim slucajevima moze da se leci i hiruskim putem.

Materica kao faktor infertiliteta

Miomi (dobrocudne promene na materici) koje se nalaze u matericnoj duplji i eventualno u zidu materice mogu biti uzrok neplodnosti. Oko 8 % zena izmedju 33 i 40 godina  ima miome. Odredjene urodjene anomalije materice i priraslice, tj ozilljno tkivo u matericnoj duplji smanjuju sansu za trudnocu. 1 od 4000 zena se rodi bez materice dok se kod jednog dela zena operativno odstrani materica u reproduktivnom dobu zbog malignih bolesti i komplikacija na porodjaju.
 

Endometrioza

Endometrioza je stanje gde se sluzokoza materice nalazi izvan matericne duplje, najcesce u trbusnoj duplji i na jajnicima. Zene sa endometriozom najcesce imaju bolne menstruacije, bolove pri seksualnom odnosu i hronicni bol u stomaku. Endometrioza dovodi do infertiliteta tako sto sprecava ovulaciju, negativno utice na oplodnju, stvara priraslice u stomaku i remeti funkciju jajovoda.  
 

Poremecena funkcija hormona

Visok nivo hormona prolaktin i neadekvatna funkcija stitne zlezde dovode do poremecaja ovulacije i time do infertiliteta.

 

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top