info@beogyn.rs

Vi ste ovde: Naslovna / Ginekologija Operacije matericeOperacije materice

Odstranjivanje materice (histerektomija)

U slucaju da oboljenja materice i simptomi koje ta oboljenja izazivaju ne mogu da se lece lekovima, pristupa se operativnom lecenju. Materica se moze odstraniti vaginalno, laparoskopski i operacijom kroz otvoreni rez na stomaku. Danas se obicno odstranjuju i jajovodi pri odstranjivanju materice posto su studije pokazale da se time smanjuje rizik za karcinom jajnika. Eventualno odstranjivanje jajnika se procenjuje individualno i u odnosu na godine.
Vaginalna histerektomija je prvi izbor u izboru metode. Ne zahteva rez na stomaku, operacija traje obicno do 60 minuta, pacijentkinja se otpusta iz bolnice dan posle operacije i vrlo brzo vraca svakodnevim aktivnostima. Mogu se operisati i ”velike” materice sa miomima.

Laparoskoska histerektomija je metoda kada se kamera i instrumenti ubace u stomak kroz nekoliko malih rezova (5-12 mm), zatim se operacija izvodi malim instrumentima pod kontrolom kamere i materica odstrani vaginalno. Operacija traje 60-90 minuta, ostaje se jedan dan u bolnici i pacijentkinja se brzo vraca normalnim aktivnostima. Mogu se operisati i”velike” materice sa miomima.
Histerektomija kroz otvoreni rezse danas retko radi, uglavnom kod jako velikih materica sa miomima i malignih bolesti. Operacija traje obicno oko 60-90 minuta. Boravi se u bolnici 2-4 dana posle operacije i oporavak je duzi nego kod vaginalne i laparoskopske histerektomije.

 

Operacije mioma

Miomi se operisu u slucaju da daju simptome kao sto su bol, osecaj pritiska u stomaku i pritisak na mokracnu besiku i neuredna i obilna krvavljenja, kao i kada se proceni da su miomi uzrok infertiliteta, smanjuju sansu za trudnocu ili su uzrok spontanih pobacaja. Kod zena koje ne zele vise da radjaju se najcesce odstranjuje cela materica. Miomi se mogu odstraniti laparoskopski(ubacivanjem kamere i instrumenata kroz male rezove na stomaku), kroz otvoreni rez na stomaku ili histeroskoski (kada se kamera i instrumenti ubace kroz grlic materice, bez reza na stomaku) u zavisnosti od velicine i lokalizacije mioma. Boravak u bolnici je jedan dan posle laparoskopske operacije, 2-4 dana posle operacije kroz otvoreni rez i nekoliko sati posle histeroskopske operacije. Pacijentkinja se vrlo brzo vraca normalnim aktivnostima posle laparoskopske i histeroskopske operacije.

Operacije polipa se izvode histeroskopskom metodom, ako je polip u matericnoj duplji ili jednostavnim ”presecanjem” polipa adekvatnim hiruskim instrumentom, ako je polip na grlicu materice. Najcesce se radi u lokalnoj anesteziji, ali se moze raditi i u opstoj anesteziji. Pacijent se otpusta neposredno posle intervencije.

Operacija septuma (pregrade u matericnoj duplji)se izvodi histeroskopski(kamera i instrumenti se ubace kroz grlic materice) u lokalnoj ili opstoj anesteziji. Pacijentkinja se otpusta neposredno posle intervencije.

Konizacija je odstranjivanje dela grlica materice kod celijskih promena ili pocetnog stadijuma karcinoma grlica materice. Izvodi se najcesce u lokalnoj anesteziji instrumentom u obliku omce koji je povezan na odredjeni izvor energije. Radi se ambulantno. Moze se raditi i u opstoj anesteziji u dogovoru sa pacijentkinjom.

 

Infertilitet (sterilitet)

Verovatnoća da će jedan par ostvariti trudnoću je 20% po menstrualnom ciklusu. Velike studije su pokazale da otprilike 85% parova ostvari željenu trudnoću u roku od godinu dana, a da preostalih 15% ima potrebu za odgovarajućim medicinskim tretmanom.

Beogyn
Top